När det är dags att köpa en barnvagn är det många saker som man måste ha i åtanke. Barnvagnen är för många föräldrar det största och mest kostsamma inköpet. Vagnen ska dessutom användas varje dag och då är det extra viktigt att man väljer en som man är riktigt nöjd med. Idag finns det mängder med olika typer av vagnar att välja mellan och på föräldrasidor på nätet kan du hitta den ena recensionen efter den andra. Det finns till och med hela forum om just barnvagnar av diverse slag.

Att läsa igenom allt kan naturligtvis kännas väldigt överväldigande. Visst är det rekommenderat och bra att använda sig av en barnvagnsjämförelse, t. ex. med de bästa barnvagnarna för 2020, men det är inte alltid någon av modellerna lämpar sig för just dig. Vi vill frångå alla långa förklaringar och produktbeskrivningar och istället lista de viktigaste sakerna som du bör tänka på när du ska köpa din första, andra eller tredje vagn.

Så väljer du rätt vagn

1. Det är viktigt att du väljer en vagn som är lämplig för barnets ålder. Är det ett spädbarn eller ett mycket litet barn är den klassiska ligg- och sittvagnen det bästa alternativet. Ett lite större barn kan med fördel ha en sulky istället. De är lätta att använda sig av och kan fällas ihop till riktigt praktiska storlekar.

2. Vilka hjul du väljer på vagnen kommer vara avgörande för hur du uppfattar den. Med det menar vi att hjulen kan ligga till grund för om du är nöjd eller inte. Det finns både punkteringsfria hjul, hjul i plast eller lufthjul att välja mellan. Sedan finns det även vagnar med svängbara hjul eller vagnar med fasta. Titta på området där du bor eller där du kommer att använda vagnen och välj hjul därefter.

3. Att fundera över om man vill ha en dyr eller billig vagn är väldigt vanligt. Väljer du en dyrare märkesvagn kommer du i många fall att få med mycket tillbehör och andrahandsmarknaden är också betydligt bättre. Väljer du en billigare vagn behöver det inte betyda att den är sämre, men många upplever en skillnad i kvalitet och funktioner.

4. Vad är det för funktioner som du vill att vagnen ska ha? Vill du kunna omvandla den till en sittvagn när barnet har blivit större? Hur långt ner vill du att suffletten ska gå och ska den ha något skydd mot UV-strålar? Behöver du ett bälte till vagnen och hur är det med handtaget? Är du lång kan du behöva ett som kan justeras. Glöm inte heller att titta på varukorgen under vagnen. Även om du inte tror det kommer du snabbt att fylla denna med diverse ting. Hur mycket utrymme behöver du?