Ska du köpa en bilbarnstol för första gången eller ska du kanske uppdatera den gamla med en ny? När du och ditt barn färdas i trafiken är det mycket viktigt att ni båda sitter tryggt och säkert. För en vuxen räcker det med att sätta på bilbältet, men för små barn är det annorlunda. Redan från att ditt barn är nyfödd kommer det att krävas en ordentlig bilbarnstol för varje tur med bilen.

Här kommer du att hitta smarta tips och bra knep som du kan använda dig av för att säkerställa att stolen är trygg för din lilla. Hos NTF kan du också läsa mer om vad som gäller.

Köpa bilbarnstol – Att tänka på

Det första du ska ha i åtanke är inte vilken modell eller design som bilbarnstolen har, utan det viktigaste är att den är lämplig för ditt barns ålder och att den är godkänd. Idag finns det två säkerhetskoder som du ska ha koll på. Det är antingen ECE R44 eller UN R129. Den stol som du väljer till ditt barn måste ha en av dessa reglementen bakom sig, eftersom det säkerställer att produkten är testad för alla olika typer av krockar och andra tuffa krav.

Storlek

Med storlek menar vi att du ska välja en bilbarnstol som passar ditt barns ålder. Det finns överlag tre olika grupper att välja mellan. Ett babyskydd som riktar sig till barn 0-10 månader, en bilstol som är bakåtvänd och som kan användas upp till 4 år och därefter grupp tre, vilket är bältesstolen som barnet måste använda fram till att man är minst 135 cm lång.

OBS! Undvik alltid att köpa en bilbarnstol eller ett babyskydd begagnat! Du kan aldrig veta om det finns skador som inte syns.