I din egen barndom satt du säkert med huckle på huvudet och ritade påskbrev att gå runt till kvarterens portar och tigga godis med. Den tiden är sedan länge förbi, för den nya generationen barn är det helt klart halloween som gäller. Eftersom det nog inte var något du själv firade som barn har du heller inte gamla grejer att plocka fram ur garderoben för återanvändning. Här behövs nyinvesteringar.

Som med de flesta amerikanskt inspirerade högtider är det all-in som gäller. Att leta efter halloweendräkter för barn är bara det en rolig historia, oavsett om du sitter och klickar runt själv eller om du gör det tillsammans med ditt barn. Ibland är planeringen inför en högtid minst lika rolig som själva dagen det gäller, så du har all anledning att börja peppa med ditt barn redan nu.

När du handlat alla attiraljer du och ditt barn behöver inför ett riktigt storslaget halloweenfirande, är det dags att börja med pysslet. Tidningen Elle har många tips för inspiration till ett pyssligt, hemtrevligt halloweenfirande där både dekorationer och bakning ingår.

När ska svenskar fira halloween?

Svenskar förväxlar gärna halloween med alla helgons dag, men det är viktigt att hålla isär de tu för att vara säker på att ditt barn inte springer runt utklädd till yxmördare på fel dag. För att komplicera saken ytterligare finns i den svenska högtidskalendern ett stort antal datum som på ytan verkar likna halloween – allhelgonadagen, alla helgons dag, alla helgons afton och alla själars dag.

Många svenska högtider firas enligt ett flytande system, där de alltid tajmas in på en viss lördag eller söndag i varje månad. Den dag som det amerikanska halloween firas infaller dock på ett fast datum, 31 oktober, vilket ställer till det lite för den som vill fira halloween i Sverige. Även om firandet av halloween breder ut sig allt mer är det på intet sätt en allmän högtidsdag, och vid de tillfällen då 31 oktober infaller på en vardag finns de vanliga tiderna för skola och arbete att ta hänsyn till. Många väljer dock att fira halloween på närmast efterföljande helg.

Att ha i åtanke vad gäller de år då halloween infaller på en vardag, är att många svenska skolor reglerar hur utklädd ditt barn får vara i skolan. Att elever inte får skrämma varandra i skolan, eller att det ska gå att se vilket barn som är vilket är nog självklara saker för dig som vuxen. Men ditt entusiastiska barn kan eventuellt behöva lite hjälp på traven med att du förklarar varför hen inte kan gå till skolan i Scream-mask.